A Catalunya, el nombre d’alumnes amb autisme s’ha duplicat en només cinc anys. Aquest increment, segons les dades recents publicades per El Periódico,  reflecteix tant una major detecció com una necessitat urgent d’adaptar el sistema educatiu, sanitari i social a una realitat que fa temps que crida l’atenció.

No obstant això, les famílies denuncien l’existència de llargs temps d’espera per accedir a diagnòstics des de la sanitat pública, fet que sovint les empeny a la via privada. Aquesta situació genera desigualtat d’oportunitats i vulnera drets tan bàsics com l’accés a una educació adaptada o a les prestacions associades a la discapacitat. Però les dades parlen clar: la realitat no es pot seguir ignorant.

A Can Gelabert, treballem per fer front a aquestes desigualtats des de diferents àmbits. Un d’ells és el projecte Acompanya, Forma, Insereix, que es desplega conjuntament amb el Centre Xamfrà-Taller Sant Miquel, un centre d’educació especial concertat amb més de 50 anys d’experiència. El projecte posa el focus en l’atenció a la salut mental en els processos formatius i la inserció laboral dels joves amb discapacitat intel·lectual i/o trastorns de salut mental.

Aquest treball, que articula intervencions concretes amb alumnat, famílies i docents, és una mostra clara de com cal entendre l’acompanyament: amb mirada global, continuïtat i especialització. La presència d’una psicòloga al centre no només dona suport als alumnes, sinó que genera espais de treball col·laboratiu amb les famílies i el professorat, creant contextos més segurs, empàtics i eficaços.

A més, l’acompanyament no s’acaba a les aules. Des del Servei d’Itineraris Laborals, també donem resposta a joves que acaben la seva etapa educativa però encara no poden accedir a l’empresa ordinària ni encaixen als recursos actuals. La flexibilitat, la personalització i el coneixement profund de cada cas són claus per oferir itineraris realistes, possibles i dignes.

D’altra banda, des del projecte Espai Social Can Gelabert, en col·laboració amb la Fundació AcidH també acollim persones adultes amb funcionament intel·lectual límit o discapacitat lleu que es troben desconnectades del món laboral i dels recursos ocupacionals, i que presenten problemàtiques complexes com les descrites. Un espai que, més enllà de les activitats, actua com una comunitat de pertinença, on poder ser un mateix, fer amistats, trobar parella o participar en voluntariats, com qualsevol altra persona.

I perquè no hi ha inclusió sense una vida plena, el projecte Dret a la Sexualitat, desplegat juntament amb la Fundació Astres, ofereix un acompanyament integral per garantir l’autonomia sexual i afectiva de les persones amb discapacitat. Aquesta dimensió, massa sovint invisibilitzada, forma part del dret a ser, a decidir i a viure.

Les dades ens alerten, però el nostre dia a dia ens empeny a actuar. Cada alumne, cada participant, cada jove que acompanya el seu procés amb nosaltres ens recorda que, més enllà de les xifres, hi ha vides amb nom i cognoms. I que cal escoltar, adaptar i transformar.

La realitat ja no pot esperar. Però tampoc no pot fer-ho la nostra resposta.

equipo