Taller de llanes
Entre les moltes prestacions que oferia el “Banc de Favors”, del Projecte “Famílies”, es destacaven les habilitats manuals de les mares, disposades sempre a compartir-les a canvi d’una altra prestació necessària per a les seves famílies. El seu desig de participar, integrar-se, col·laborar i comprometre’s en una activitat conjunta ens va portar a dissenyar un projecte on es pogués reconèixer i donar valor al treball|feina invisible d’aquestes dones
Així va sorgir el Projecte “Taller de Llanes“.
L’objectiu del Taller és reconèixer els talents i les habilitats de les participants a través de la valoració del treball manual de les peces teixides que elles mateixes realitzen en un espai comú de trobada, participació i formació on es fomenta el seu reconeixement, la seva autonomia i la seva autoestima.
Les peces que teixeixen estan destinades a ús familiar o per a la seva comercialització a petita escala en mercats solidaris. Estan elaborades amb materials naturals i ecològics de qualitat, així com l’etiqueta de paper reciclat fet a mà per PA PÉ en el Servei Ocupacional d’inserció de l’acidH.
A les etiquetes utilitzem la tipografia Anna beta, creada per Anna Vives, una jove dona que, amb síndrome de Down, és exemple també per reivindicar les seves capacitats i ser protagonista de la seva vida.
De tal manera, se certifica el protagonisme d’aquestes dones i es donen a conèixer també altres projectes i iniciatives interessants.
Hem col·laborat amb les botigues de roba per a nens Winzig & Klein i Babybox de Berlín, realitzant les seves peces infantils teixides a mà i, actualment, col·laborem amb l’Associació “Cosiendo el paro“ que ven les seves peces a la botiga “Zapatelas” de Madrid, disposant així d’un espai per a la venda solidària de les peces confeccionades al taller.
Les ganes d’aprendre i l’estímul de poder vendre peces en diverses botigues els ha motivat a superar-se, assolint un producte acabat amb un alt grau d’exigència. Hem constatat una considerable millora de les seves competències transversals com el treball en equip, l’ajuda mútua, l’empatia i en el domini de l’idioma. Molt positiu resulta el visible augment de la seva autoestima en elaborar peces amb una qualitat tan apreciada.
La seva satisfacció davant d’una ocupació gratificant i el seu sentiment de pertinença i de compromís amb el Projecte, ens incita a buscar camins perquè aquestes dones provinents de llars migrants i amb escàs accés a opcions laborals aconsegueixin sortir del risc d’exclusió.